Openhaardhout & Haardhout kopen

Gratis openhaardhout is helaas niet mogelijk, maar we kunnen u wel helpen met besparen bij het kopen van haardhout

Openhaardhout & Haardhout kopen - Gratis openhaardhout is helaas niet mogelijk, maar we kunnen u wel helpen met besparen bij het kopen van haardhout

Houtkachel tips

De houtkachel is de ultieme manier om er gezellig en warm bij te zitten in de winter. Maar net als bij de openhaard zal er haardhout moeten zijn om het vuur brandende te houden. Er is al veel over kachelhout geschreven in de vorige blog. In deze blog wordt verder ingegaan op de houtkachel.

Houtkachel kopen

Houtkachels zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Je kunt een hele dure hout kachel kopen, maar ook een eenvoudige. De prijzen liggen over het algemeen tussen de 400 euro en de 15.000 euro. Wil je direct een houtkachel kopen? Neem een kijkje op een betrouwbare website door op de link te klikken. Het is sowieso verstandig om je eerst goed te laten informeren voordat je een houtkachel gaat kopen.

Verschil houtkachel en openhaard

Houtkachels zijn er in verschillende soorten. De ene houtkachel geeft meer warmte, terwijl de andere goedkoper is.Op deze website is er al veel gesproken over de openhaard en de houtkachel. Maar wat zijn nu de grote verschillen tussen de open haard en de kachel? Voordat je een openhaard of houtkachel aanschaft is het erg belangrijk om dit te weten. Het grote voordeel van de hout kachel ten opzichte van de openhaard is dat een kachel veel meer warmte afgeeft. Een openhaard wordt meestal aangeschaft voor de sfeer. Een openhaard houdt niet veel warmte vast, doordat zo’n 90% van de warmte verloren gaat via de schoorsteen. Een gesloten houtkachel houdt daarentegen wel warmte af en is dus geschikt om de warmte te verwarmen. Veel moderne kachels hebben een glazen deurtje, zodat je toch nog kunt meegenieten van het haardvuur.

Soorten houtkachels

Er zijn verschillende soorten houtkachels. Een houtkachel kan worden gemaakt van plaatstaal of van gietijzer. Een gietijzeren kachel is duurder in de aanschaf, maar gaat doordat hij minder snel vervormt en roest een stuk langer mee. Daarnaast bestaan er speksteenkachels en tegelkachels. Deze kachels blijven erg lang warm. Velen halen zelfs een rendement van 90% (dit betekent dat slechts 10 procent van de warmte verdwijnt via de schoorsteen). Een speksteenkachel en tegelkachel wegen erg zwaar (vaak tussen de 4.000 en 5.000 kilo) en kunnen vaak alleen op de begaande grond worden geplaatst.

Eisen houtkachel

Eigenlijk kan in iedere woning wel een houtkachel worden geplaatst. Koop nu niet direct  een kachel, maar raadpleeg eerst een installateur. Een houtkachel is namelijk niet goedkoop, dus je kunt je beter goed voorbereiden van te voren. De installateur bekijkt bijvoorbeeld of het rookkanaal aan de juiste eisen voldoet en of er genoeg toevoer is van zuurstof. De beste plek om een houtkachel te plaatsen is in de woonkamer. Dit zorgt voor extra sfeer, maar het is ook de ideale plek om een grote ruimt te verwarmen.

Vermogen van de houtkachel

Het vermogen wordt uitgedrukt in kW. Op de pagina haardhout staat ook per houtsoort het kW. KW laat zien hoeveel warmte het hout kan produceren. Het kW bij  houtkachels geeft aan hoeveel warmte de kachel kan produceren. Belangrijk is dat het vermogen past bij de grootte van de kamer. Als de houtkachel te weinig vermogen heeft zal de ruimte niet worden verwarmt. Als de hout kachel teveel vermogen heeft dan bestaat de mogelijkheid dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Bij het stoken van een houtkachel in een kamer van 50 m2 met de hoogte van 2.60 met goede issolatie is een kachel met 6 kW nodig.

Net als bij haardhout kopen is het erg belangrijk om je goed te laten informeren voor je een houtkachel gaat kopen.

Category: Kachels
->