Openhaardhout & Haardhout kopen

Gratis openhaardhout is helaas niet mogelijk, maar we kunnen u wel helpen met besparen bij het kopen van haardhout

Openhaardhout & Haardhout kopen - Gratis openhaardhout is helaas niet mogelijk, maar we kunnen u wel helpen met besparen bij het kopen van haardhout

Brandhout

Iedereen kan makkelijk aan gratis brandhout komen. Je kapt een boom om in je tuin of in het bos en je hebt brandhout. Zo kan iedereen aan brandhout gratis krijgen. Helaas werkt het in de praktijk een stuk anders.

Brandhout

Wil je direct Brandhout kopen? Klik dan op de link en je wordt direct doorgeleid naar een betrouwbare leverancier.

Gratis brandhout

Als het brandhout net is gekapt is het nog levend. Het is erg belangrijk dat het hout dood is. Levend hout brandt namelijk niet. Dood hout betekend eigenlijk gewoon dat al het leven in het hout is afgestorven. Dood hout is droog en brand dus erg goed. Droog hout krimpt, gaat scheuren en de schors laat gemakkelijk los.  Als het brandhout net is gekapt moet het minimaal een jaar drogen. Een overzicht van alle droogtijden per houtsoort staan in de tabel hieronder.

Houtsoort Droogtijd
Eik 2,5 jaar
Fruitboom, Beuk 2 jaar
Berk, Es, Els 1,5 jaar
Den, populier 1 jaar

Kortom: dennenhout en populierenhout hoeft maar een jaar te drogen als brandhout. Dit type is echter niet geschikt voor de openhaard. Lees meer hierover op de pagina soorten haardhout. Berkenhout, essenhout en elzenhout moet anderhalf jaar drogen voordat je het kunt gebruiken als brandhout voor de openhaard. Hout van een fruitboom en beukenhout moet twee jaar drogen voordat het geschikt is als brandhout.. Ten slotte moet eikenhout maar liefst twee en een half jaar drogen voordat je het kunt gebruiken als brandhout voor in de open haard. Dit is ontzettend lang en over het algemeen heeft niemand zolang daarvoor de tijd. Veel aanbieders verkopen dan ook oven gedroogd haardhout. Zij hebben het brandhout dan al op een versnelde methode gedroogd.

Ovengedroogd hout

Nadat hout vers is gekapt bevat het ongeveer 60% water. Dit hout is natuurlijk moeilijk aan te steken en geeft weinig warmte. Voor het drogen van brandhout is tegenwoordig een nieuwe techniek beschikbaar. Het hout wordt in droogkamers met hete lucht geforceerd gedroogd. Het voordeel hiervan is dat het direct stookbaar is, terwijl de geur en vorm van het hout wordt behouden. Het gemiddelde vochtpercentage is 20%. Oven gedroogd hout heeft uitstekende brandeigenschappen en een hoog rendement. Het oven gedroogde hout wordt gedroogd in zBrandhout is gratis in het bos. Maar het bevat nog teveel vocht om het te gebruiken als haardhout. ogenaamde droogkamers. In deze goed geïsoleerde ruimtes worden enkele honderden pallets brandhout tegelijk gedroogd. Het hout verliest haar vocht door het verhitten van de droogkamer en de circulerende lucht. Het drogen van een haardhoutpallet duurt op deze manier ongeveer drie dagen. Als het brandhout op een natuurlijke manier zou moeten drogen, zou het zo’n twee tot drie jaar duren. Het proces wordt dus door middel van dit systeem enorm verkort. Nadat het brandhout uit de droogkamer komt wordt het nog gedroogd door de lucht. Dit wordt gedaan doordat de ventilatiekleppen worden opengezet.  Zo wordt de vochtigheidsgraad nog verder naar beneden gebracht. Dit is erg belangrijk, omdat het hout van buiten naar binnen droogt. Als het hout deze stap niet zou ondergaan dan zou het hout alsnog een te hoge luchtvochtigheidsgraad hebben. Deze laatste stap van het drogen duurt ongeveer zo’n twee weken.

Brandhout kopen

Brandhout kopen is niet goedkoop. Je kunt dus beter wat geld besparen en goedkoop brandhout kopen. Wij bevelen zelf aan om hout te kopen van de bekende aanbieders. Zij zijn betrouwbaar en zo bent u er zeker van dat het hout droog en zonder schimmels is. Zo neemt u niet het risico dat door het verkeerde hout te stoken uw haard wordt beschadigd. Verkeerd hout zorgt namelijk voor schadelijke afvalstoffen. Laat je eerst goed informeren voordat je brandhout koopt. Wij hebben de leveranciers van brandhout voor je op een rijtje gezet, zodat je snel en overzichtelijk het goedkoopste brandhout kunt kopen. Bespaar geld en bekijk de vergelijkingen tussen de verschillende aanbieders van brandhout.

->