Openhaardhout & Haardhout kopen

Gratis openhaardhout is helaas niet mogelijk, maar we kunnen u wel helpen met besparen bij het kopen van haardhout

Openhaardhout & Haardhout kopen - Gratis openhaardhout is helaas niet mogelijk, maar we kunnen u wel helpen met besparen bij het kopen van haardhout

Tips bij het stoken

Je kunt niet zo maar al het hout gebruiken voor in je open haard of houtkachel. Als je hout wilt stoken moet dit openhaardhout zijn dat geschikt is. Er komt nogal wat bij kijken. Zo is behandeld hout absoluut niet geschikt om te stoken. Gebruik daarom onbehandeld openhaardhout.

Luchttoevoer

Eenmaal je het openhaardhout hebt aangeschaft, kun je beginnen met stoken. Wanneer het tijdens het stoken te warm wordt, moet je niet de luchttoevoer van het vuur verminderen. Je voorkomt dan namelijk niet dat de schadelijke stoffen zich kunnen verspreiden. Het best kun je dan koude lucht van buiten aanvoeren. Om de temperatuur te reguleren is het aan te raden om zo nu en dan kleine hoeveelheden openhaardhout aan het vuur toe te voegen.

Schadelijke stoffen

Soort rook bij openhaardhoutJe kunt een vuur waar weinig stoffen vrijkomen die schadelijk zijn herkennen aan de kleur van de schoorsteenrook en de kleur van de vlammen. Controleer daarom eens de rook uit de schoorsteen. Als het om witte of kleurloze rook gaat, betekent dit dat het een goed vuur is en deze dus niet schadelijk is. Als het blauwe, zwarte of grijze rook is, moet je je zorgen gaan maken, want dit betekent dat het schadelijke rook is.

Vlammen

De vlammen moeten eigenlijk helder geel zijn en stabiel flakkeren. Wanneer je oranje vlammen ziet, die onregelmatig vlammen, dan duidt dit op een niet optimale verbranding. In dat geval kunnen er zelfs schadelijke stoffen vrijkomen. Denk hierbij aan roet en koolmonoxide. Vergroot bij de donkere rook en oranje vlammen de luchttoevoer. Controleer ook altijd of je wel openhaardhout stookt dat droog is.

Het opvolgen van de gegeven tips is aan te raden. Doe je dit niet, dan kan een houtkachel schadelijk zijn voor je gezondheid. Bovendien kun je door goed om te gaan met je houtkachel ook een goede relatie behouden met zowel het milieu en natuurlijk ook je buren.

Category: Openhaard
->